tiistai 22. tammikuuta 2013

Raivoamista ja strategiapeliä


TAMMIKUISENA TIISTAIAAMUNA
Kansankynttilän luokassa virisi keskustelu siitä, miksi kouluun on tyhmää tulla tai miksi ei. Nopealla näppituntumaotannalla noin 90% tokaluokkalaisista näytti perustavan ”koulussa on tyhmää” –mielipiteensä seuraaviin pääperusteisiin:

a)      pakko herätä aikaisin

b)      pakko totella

Pakko todeta rehellisyyden nimissä, että myös opettaja on valmis allekirjoittamaan kohdan a. Sen sijaan tuo b jäi kiehtomaan. 

Työstään ja sen kehittämisestä innostuneena kansankynttilä tarttui hetkeen ja alkoi ohjata keskustelua kohti syvempää analyysia.

Tässä ne tiiveimmät pähkinät purtavaksi:

-        No, se on koulussa niinku tyhmää, tai silleen, ku täällä pitää aina tehdä silleen ku sanotaan.

-        Eikä sitten muualla tarvitse? kysyy ope (aidosti) hämmästellen.

-        No joo, mut ei silleen ku täällä...

-        Nii, ei tarttekaan, keskeyttää innokas luokkakaveri:
-    Mäkin aina vaan raivoon äitille niin sit se sanoo kummiskin et ihan sama, tee niinku haluat.

-        Joo, ja mä kans aina sanon et mä en vaan halua ku mua väsyttää tai sattuu johonki, niin sit mä pääsen huilaamaan sohvalle ja kattoon leffoja tai piirrettyjä. Ja jos mä sanon et kurkku on kipee saan yleensä sit juua kaakaoo siinä samalla.

-        Niin mäkin! Paitsi et mä joudun tekeen sen kaakaon ite, ku meiän porukat sanoo et mä oon jo tarpeeks iso tekeen ite.
-    Oikeesti??!! Mut entäs jos sä vaikka poltat ittes? Sehän on vaarallista.
-    No siks mulla on isä ja äiti, et ne tekee mulle kaakaon ja leivät. Ettei tuu haavoja tai mitään.     

-          Mun äiti ei kyllä anna periks, se aina vaan pakottaa tekemään kaikkee ihan tyhmää.


Ope ei (tietenkään) malta olla kysymättä mitä se kaikkee tyhmää tarkoittaa? Vastauksenkin saa samantien:

-         No niinku siivooon huonetta,  laittaan vaatteet lattioilta, ja tekeen läksyjä. Se ei ees usko mua yhtään kun sanon et kenenkään muun ei tartte...

-         Kyl mun tarttee, mut mä raivoon niin kauan en se antaa periks, ni sit ei tartte niin paljon ku ois aluks pitäny. Kandee kokeilla!
MYÖHEMMIN SAMANA PÄIVÄNÄ


Kupissa on toinen musta annos kahvia, kun kansankynttilä illan kähmässä pohtii paitsi koulun, myös kansakunnan tulevaisuutta.

Tulevilla työntekijöillämme on mitä ilmeisimmin varsin vahvat neuvottelutottumukset ja erinomainen strategioiden hallinta haluttuun "neuvottelu"tulokseen pääsemiseksi. Työpaikoista on parasta tehdä tilavia ja ilmavia, jotta myös työntekijöiden egot mahtuvat sisälle. 
Jättekiva ja onnittelut tulevaisuuden työnantajille. Unohtamatta vuosien 2016-2023 teinien vanhempia.

3 kommenttia:

 1. Tämähän on mainio blogilöytö! Ihmisten kanssa on mahtava tehdä töitä, eikö? ;)

  VastaaPoista
 2. Voi, niin tutulta kuulostaa.

  t. Toinen kansankynttilä

  VastaaPoista
 3. Kansankynttilälle terveiset matkalta kohti koillista loppiaisloman viettoon! Koska viisaudet "ei tee hyvää aina pelata" ja "välillä on ihan ookoo että on tylsää" eivät ole koko matkan kantava voima, suostuin kuitenkin viihdyttämään autokuntaa lukemalla ääneen blogitekstejäsi. Näistähän on ihan perhettä yhdistäväksi tekijäksi! Mikä sen parempi matkan jouduttaja kuin simultaaninaurunremakat! Tämän postauksen kohdalla 8v. kommentoi takapenkiltä: "ei kande kokeilla, mää oon kokeillut eikä se hyvin päättynyt - jouduin silti tekemään, mutta kiukkuisena. On paree vaan ryhtyä!" :)

  VastaaPoista